wtorek, 7 września 2010

Bigos faza II

Przeważnie robię bigos tylko z kiszonej kapusty, ale tym razem przez swoje roztargnienie musiałam dodać też słodką (zapomniałam wypłukać kiszoną, a była mocno kwaśna )

0,75 kg kapusty kiszonej
Pół małej białej kapusty
2 filety z piersi kurczaka
Udko kurze
Polędwiczka wieprzowa (wieprzowina jest kontrowersyjna, ale ja jem)
Kilka plastrów wędzonej szynki
Kilka suszonych grzybków
Przecier pomidorowy (ja miałam domowy)
Sos pomidorowy a’la ketchup (też sama robiłam, innym razem wrzuce przepis)
Liść laurowy
Ziele angielskie 3 kulki
Kilka kulek jałowca
Majeranek
Kminek
Sos sojowy
Papryka słodka
Chilli



Kiszoną kapustą ugotować w niewielkiej ilości wody (ja nie solę, bo kapusta jest już słona), z liściem laurowym, zielem, jałowcem. W drugim garnku gotuje kapustę słodką (ja lubię raczej twardą, więc gotuję tylko kilka minut)
Mięso można usmażyć albo ugotować. Ja miałam już ugotowane udko, ale resztę mięsa podsmażyłam z niewielką ilością sosu sojowego. Mięso dorzucam do kiszonej kapusty, chwilę gotuje i doprawiam przecierem, ketchupem (można użyć tylko przecieru, albo koncentratu), na koniec dodaję słodką kapustę i pozostałe przyprawy, czasem odrobinę sosu sojowego, jeśli bigos jest za mało słony. Gotuję kilka minut.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz